Pogača od heljde – RECEPT

Pogača od heljde – RECEPT

Pogača od heljde – Heljda je izuzetno zdrava žitarica, bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva, dakle prolazi kroz creva pomažući njihovo pražnjenje. Ali, heljda sadrži i rastvorljiva biljna vlakna koja doprinose održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Zbog toga heljdin hleb ima manji glikemijski indeks od pšeničnog.

Heljda je odličan izvor proteina!

Konzumacija heljdinog hleba pomoći će održavanju normalne telesne težine i  uklanjanju konstipacije. Bogat hranljivim materijama, heljdin hleb sadrži značajnu količinu minerala kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar i mangan. Posebno je dobro što šolja heljdinog brašna sadrži 75% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma – a to je jedan od mikroelemenata koji najviše fali ljudima koji se hrane standardnom zapadnom ishranom.

Pogača od heljde

Heljda ne sadrži gluten

Za razliku od žitarica, heljda je bez glutena i zbog toga je mogu koristiti čak i oni osetljivi na gluten, kao i oni koji boluju od celijakije.

Iako se vrlo kasno, tek u drugoj polovini 20. veka počelo sa istraživanjem uticaja heljde na organizam, do danas su otkrivena brojna pozitivna dejstva konzumiranja heljde na zdravlje ljudi.

Zabluda vezana za heljdu

Česta zabluda na koju možete naići u raznim tekstovima je da je heljda žitarica. Način uzgajanja heljde, kao i njena svojstva i način pripreme slični su ostalim žitaricama, pa je to najčešći razlog što se i ona smatra žitaricom, a nazivaju je još i pseudožitaricom. Međutim, heljda je jednogodišnja zeljasta biljke, i spada u familiju troskota. Upravo zbog toga ona može biti odličan izbor za sve koji izbegavaju korišćenje žitarica u ishrani.

Heljdino brašno

Heljdino brašno je sve popularnije i često se koristi kao zamena za pšenično ili kukuruzno brašno, koja su decenijama unazad dominirala u našoj ishrani.

Brašno od heljde se često preporučuje i u okviru posebnih režima ishrane, kao što su na primer hrono ili bezglutenska ishrana. Međutim, heljdino brašno je vrlo specifičo i potrebno je malo više umeća kako bi hleb ili peciva od ovog brašna dobro ispala. Zbog slabe elastičnosti i zbog toga što brzo upija vodu,  za pripremu hleba je najbolje heljdino brašno kombinovati sa još nekom vrstom brašna (speltino, ječmeno, ražano…). Karakteristike hleba od heljdinog brašna su da ima veoma tamnu boju, težak je i brzo izaziva osećaj sitosti.

Iako je specifičnog ukusa, verujemo da možete pronaći nešto što vam odgovara.

Pogača od heljde

POGAČA OD HELJDE

Potrebno:

  • 450 g heljdinog brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml mlake vode

Priprema:

U posudi za mešanje staviti heljdino brašno, kvasac, sodu, so i šećer. Promešati varjačom, pa naliti vodu i ulje. Zamesiti testo mikserom, nastavcima za testo. Testo bude lepljivo, da vas ne buni, ali mu nemojte dodavati više brašna zbog toga. Ostaviti testo da naraste 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi izručite naraslo testo i blago ga premesite. U okrugli pleh za pečenje staviti papir, pa prebaciti premešeno testo i ostaviti ga da odstoji još 30 minuta. Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.

SHARE IT:

Comments are closed.